austrougarski period

Sarin most

Odlukama Berlinskog kongresa 1878. godine, Bosna i Hercegovina ušla je u sastav Austro-Ugarske, višenarodne monarhije koja je do temelja promijenila lokalne društvene odnose. U ovom periodu izgrađen je Most Sare Kašiković ili Djevojački most, koji se nalazi na desnom kraku Bregave. Građen je od poluobrađenog kamena 1896. godine, o čemu govori i ploča s ćiriličnim natpisom. Most spaja cestu i vrtove koji se nalaze s druge strane rijeke, izgrađen je za privatne potrebe i imao je kapiju. Most je napravljen pored nekadašnjeg hotela „Evropa”, a vlasnica je bila Sara Kašiković.

Legenda kaže da je Sara zavoljela svoga komšiju Salku koji je stanovao na drugoj, lijevoj strani obale. Saznavši da se zaljubila u inovjerca, otac ju je silom udao za drugog. No, sjećanje na ljubav ostalo je u Sarinom srcu. Kasnije je na mjestu gdje se sastajala sa Salkom sagradila hotel kojem je dala ime „Evropa“. Hotel je imao visoko potkrovlje s dvije sobe i dva mala prozora s kojih je Sara čeznutljivo gledala na drugu stranu obale. Dosjetila se, gledajući tako, da bi kao spomen na svoju veliku ljubav tu trebala napraviti most. Tako je nastao Djevojački most. I danas na Sarinom mostu zaljubljeni parovi razmjenjuju nježne riječi i posmatraju kako protiče rijeka Bregava.

Za vrijeme Austro-Ugarskog carstva izgrađen je i čitav niz drugih istaknutih građevina, kao što su Kupalje (prvi bazen u Bosni i Hercegovini) ili Mekteb ibtidaija. Nažalost, većina ovih građevina uništena je u ratu devedesetih godina.

Disclaimer: This webpage was produced through a grant provided by the Regional Cooperation Council’s Tourism Development and Promotion Project, funded by the European Union. Its contents are the sole responsibility of the Mak Dizdar Foundation and do not necessarily reflect the views of the Regional Cooperation Council or the European Union.