osmanski period

Šarića kuća (galerija Branka Šotre)

U blizini Čaršije, glavne raskrsnice puteva trgovaca, musafira, turista, prodavača i ugostitelja, nalazi se Šarića kuća (nekadašnja galerija Branka Šotre). Sagrađena je 1734/ 1735. godine.  Šarići spadaju među najstarije i najznamenitije muslimanske porodice u Hercegovini i Stocu. U prvoj polovini XVIII vijeka sagradili su vrijedne zadužbine i bili prvi kapetani Stolačke kapetanije. Jedan od najznačajnijih predstavnika ove porodice je bio Ismail-kapetan, koji je u Stocu sagradio džamiju, sibjan-mekteb, čatrnju i više dućana.

Godine 1963, sarajevska Umjetnička galerija osnovala je svoju prvu podružnicu u Stocu,  rodnom gradu Branka Šotre, jednog od najvećih grafičara bivše Jugoslavije. Galerija je nosila njegovo ime, a smještena je u prostor Šarića kuće. Šotrine grafike (ukupno 92), koje je on krajem pedesetih godina poklonio Umjetničkoj galeriji u Sarajevu, činile su stalnu postavku. Šotra je poznat prvenstveno po grafikama koje plijene svojim crno-bijelim kontrastom. U počecima, grafikama je nastojao prikazati motive i predjele iz rata a kasnije ih zamjenjuje prikazima hercegovačkog krša, planinama, starcima. Godine 1948, Branko Šotra izabran je za profesora i rektora Akademije primijenjenih umjetnosti u Beogradu.

Šarića kuća je zapaljena 1993. godine a djela su izuzeta od strane vlasti. Obnovljena je 2012. godine u sklopu projekta ARCH – Stolac, koji je financirala Evropska unija.

Disclaimer: This webpage was produced through a grant provided by the Regional Cooperation Council’s Tourism Development and Promotion Project, funded by the European Union. Its contents are the sole responsibility of the Mak Dizdar Foundation and do not necessarily reflect the views of the Regional Cooperation Council or the European Union.